Mesterséges ásványok, kő utánzatok

Mestereséges ásványok, kő utánzatok sokasága fellelhető a piacon. A kereskedelem furfangos és profitorientált működése, kitermelte azokat a (néha nem is megtévesztésnek szánt) elnevezéseket, melyek sűrű erdejében a gyanútlan vásárló eltéved. Sok esetben, nem a rossz szándék vezeti az eladót,  sem a viszont eladót, hanem a saját járatlansága. A hangzatos nevek, a többet sejtető megjelenés, felértékeli az adott terméket.

Legyünk körültekintőek. Az alábbi cikkben, a három leggyakrabban előforduló mesterségesen előállított, üveggel foglalkozunk.

Mesterséges ásványok, kő utánzatok

Napkő (barna és éjkék) Goldfluss and Blaufluss

Hazánkban, a kereskedelmi forgalomban, leginkább barna vagy éjkék napkőnek nevezett termék, fényűző és egyben sejtelmes csillogást hordoz. Valójában, nem a föld mélyén keletkezett csillogásról beszélünk ez esetben, hanem szintetikus üveggyári termék. Velencében, a 17. században állították elő először. Könnyen megmunkálható, jól csiszolható alapja üveg és az ebbe kevert rézpor adja a csillogását. A rézpor miatt ennek is van valamilyen mértékű hatása, de nem képes vetekedni az eredeti napkövek tüzes erejével.

Mestereséges ásványok, kő utánzatok elterjedt, dekoratív résztvevője.

Opálüveg/Opalit

A holdkő opalitnak nevezett, szép kékes árnyalatú, fehér kövek, vonzzák a hölgyek tekintetét. Sokan egyből bele is szeretnek, hiszen sima, bársonyos és sejtelmes hatást keltenek. Viszont jó, ha tudjuk, hogy hiába hasonlít az opálhoz, mégis mesterségesen gyártott, üvegből, ugynevezett opálüvegből formáznak tetszetős golyókat, marokköveket, állatokat és egyéb formákat.

Ezen a képen, rózsakvarc és ametiszt társaságában található a holdkő opalit, ami inkább fellazítja a dekoratívabbá teszi ezt a karkötőt.

Macskaszem/Ulexit

A macskaszem néven elterjedt, több színben fellelhető, dekoratív és sejtelmes kő, valójában szintén üvegből készült. Mozgó fénysáv kelti a macskaszemhez hasonló hatást, ami mesterséges üvegből készül.