Ametiszt

Felhasználási területe rendkívül széles körű. Már az ókori görögök is olyan kőként ismerték, amely segít megőrizni a józanságot (használója olyannak látja a dolgokat, amilyenek).

Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, de éppígy segít a migrénes rohamok esetében is. Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen. „Nyugi kő”-ként is emlegetik.

Kiegyensúlyozó hatással van a túlzott és hiperaktivitásra, illetve a belső nyugtalanságra. Kiválóan használható meditációelmélyítésére. Hatásos fejfájás és memória javítás céljából is. Tisztítja a vért és kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket, ezért hatásos érproblémák és -görcsök esetében. Gyorsítja a vérömlenyek felszívódását.

A szem betegségei is kiválóan kezelhetők segítségével: javítja a látást, sőt a színvakság gyógyítására is használják. – Mindezeken túl élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, de enyhíti a torokfájást és-

Erősíti a légutakat, és segít a tüdő betegségeinek leküzdésében. Hat az idegekre és ízületekre, elősegíti a kötőszöveti húzódások gyógyulását. Általános erősítő, hat a mirigyekre, mandulára, pajzsmirigyre, hasnyálmirigyre, elősegíti a termékenységet.

Az ametisztet a „szenvedélyek kövének” is nevezik: azt mondják róla, hogy a mániás viselkedések mindegyikére pozitív hatással van.

Segíti az intuíciót, az önbecsülést, a szeretet képességének növelését. A térenergia harmonizálására is gyakran használják drúza vagy forrás formájában.